Monday, September 27, 2010

Projectarium: Out-of-Body Experience Lab


Projectarium

The projectarium is one of the most important constructions of IAC Research Campus and it’s situated in Alentejo, Portugal.

The Projectarium project consists on creating an environment specifically optimized for the productions of the projections of the consciousness ( out-of-body experiences ) and other parapsychic phenomena.

The projectarium was designed in such a way as to maximize reduction of sensorial stimuli, promoting deeper relaxation and disconnection from the physical environment. Such conditions favour concentration and the attainment of physical transcendence, supporting parapsychic experience.

Tne planning of such an environment takes into consideration multidisciplinary concepts concerning both physical and energetic elements.

The laboratory for these psychic experiments will be composed of a completely spherical structure of 10 metres diameter, connected to a semi-spherical building by a translucent corridor.

The self-experimenter will lie prone in the centre of the building. As the ‘ gravitational hinge’ of the environment , the self-experimenter will be able to fell him or herself as the epicentre of the parapsychic process he or she is about to induce.

The dimensions of the sphere are based on Vieria’s theory of the extraphysical sphere of energy. According to this theory, the energetic field of the individual who is conscious outside of the body has an average 4-metes radius. Another important factor regarding the dimensions of the Projectarium is that an environment with substantial proportions such as this (compared to the normal ambiences we are used to) helps reduce tension due to unjustified concerns of possible collision with physical objects during take-off produced by psychological conditioning.

A space with the appropriate shape and dimensions will thus be created to promote two simultaneous and contradictory perceptions in the self-experimenter: the feeling of being the focus or center and at the same time the expansion of his or her perceptions to the limit of the sphere and beyond it.

An anti-acoustic material will be used in the interior of the building, ensuring maximum reduction of auditory stimulation, allowing improved relaxation and ease of focus of the attention.

A diffused light will illuminate the interior, preventing perception of its source and eliminating shadows.

These measures will also prevent the individual from having perception of distance or defining a point on which to fix his or her vision.

The platform supporting the bed will feature an anti-vibrational constructions of glass allowing the individual to experience a sense of “floating” in the environment. The self-experimenter will lie prone with his or her head (location of the pineal gland) and will coincide with the center of the sphere –shaped laboratory.

The mattress and set of pillows will be of a material that adjusts automatically to the weight of the experimenter’s body allowing maximum physical comfort and optimizing relaxation and maintenance of mental concentration.

The laboratory is provided with the following equipment: air conditioning, ionizer, thermometer, barometer, intercom, hygrometer, night vision camera, infrared and ultraviolets detectors.

The environment will also be equipped with control instruments and a sound and image system so that an assistant located in an isolated room nearby can monitor the experiment.

This semi-spherical construction will serve as a support area and will hold a reception area, a laboratory support room, and a chamber where the targets objects can be placed along with toilets and an individual preparation chamber.

The Individual Preparation Chamber will act as a dressing room for the experimenter and will also be used by the individual to takes notes or complete a ‘report’ regarding his or her experiences.

The Experimental Target Room will have an element (object or image) for the experimenter to perceive through their OBE. In the case of this research project, a computer will be used to randomly select an image to be perceived by the experimenter in the laboratory.

The accumulation of thosenic pattern will give rise to an increasingly well-established and strengthening the energetic field in the laboratory as more and more experiments are conducted within it.

To read more about the Projectarium click here

If you are interested in visiting the IAC Campus and taking a lab, please contact:

This article was originally published in IACelera tu evolucion. Copyrights IAC Madrid office 2005.


No comments:

Post a Comment